Pintas Raya

5 Common Types of Water Tanks in Malaysia 1

5 Jenis Tangki Air Yang Biasa Dijumpai Di Malaysia

Tangki simpanan air adalah keperluan biasa untuk menyimpan air yang boleh diminum (dan juga menyimpan air hujan) yang diperlukan untuk tujuan kegunaan harian.

Dengan isu kekurangan air yang semakin meningkat setiap tahun di Malaysia, pilihan tangki penyimpanan adalah penting untuk semua jenis bangunan kediaman atau komersial.

Selain itu, memandangkan penuaian air hujan sedang ditekankan oleh Jabatan Pengairan dan Saliran di Malaysia, keperluan untuk mempunyai tangki simpanan air di dalam premis telah berkembang. Pengalaman pemotongan bekalan air di Selangor baru-baru ini adalah buktinya kepentingan air simpanan.

Tetapi, bukan semua tangki air adalah serupa dalam penciptaan dan pengunaannya. Pemilihan tangki air yang betul, oleh itu, tidak mudah kerana terdapat pelbagai faktor yang perlu anda pertimbangkan.

Artikel ini akan memperkenalkan perbezaan antara pelbagai jenis tangki air dan membantu anda memutuskan jenis tangki air yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Mari kita lihat 5 jenis tangki air yang biasa digunakan di Malaysia.

Tangki Air Fiberglass Reinforced Plastic (FRP)

Fiberglass Reinforced Plastic (FRP) Sectional Panel Water Tanks a.k.a Glass Reinforced Plastics (GRP)

Tangki Air Panel Keratan Fiberglass Reinforced Plastic (FRP) juga dikenali sebagai Tangki Air Glass Reinforced Plastics (GRP).

Ini diperbuat daripada resin yang dicampur dengan gentian kaca dan pengeras. Tangki air ini biasanya didatangkan dengan salutan gred makanan pada permukaan dalaman yang menjadikan bahan tersebut benar-benar selamat untuk menyimpan air minuman.

Lapisan bukan sitotoksik menjadikannya salah satu pilihan terbaik untuk penyimpanan air minuman.

Secara keseluruhan, tangki air FRP adalah menjimatkan, mudah untuk disesuaikan dalam apa saiz, fleksibel dan kuat dengan jangka hayat yang panjang. Ini menjadikan ia sesuai untuk kegunaan industri, komersial dan kediaman.

Saiz Tangki Air FRP

Oleh kerana tangki ini pada asasnya adalah pemasangan panel keratan yang berbeza, ia boleh dibuat dalam saiz yang sesuai untuk keperluan anda. Tangki air FRP boleh dibuat dalam kapasiti antara 1,000 liter hingga 500,000 liter.

Selain itu, ia juga boleh disesuaikan dengan bentuk yang berbeza, seperti segi empat sama, bentuk L, segi empat tepat, bentuk Z, Bentuk T, Bentuk U atau bentuk tidak sekata yang unik untuk dimuatkan ke dalam ruang yang tersedia.

Penyelenggaraan Tangki Air FRP

Panel air gentian kaca adalah tahan karat dan kakisan. Oleh itu, tiada keperluan untuk mengecatnya. Ini menjadikannya pilihan dengan penyelenggaraan yang rendah dan menjimatkan kos untuk kegunaan jangka panjang.

Selain itu, anda mungkin perlu membelanjakan lebih sedikit untuk keseluruhan kos pengangkutan dan pemasangan kerana sifat bahan yang ringan.

Kelebihan Tangki Air FRP

 • Dinding tangki gentian kaca adalah agak nipis kerana bahan itu sendiri adalah agak kaku dan tegar serta boleh menampung kuantiti air yang banyak.
 • Tangki FRP menawarkan simpanan air yang selamat dengan salutan gred makanan.
 • Bahan yang kuat dan tahan kakisan menjadikannya tahan terhadap haba, tekanan dan keadaan cuaca yang melampau. Ini bermakna tangki air FRP boleh memberikan anda storan bebas bocor selama bertahun-tahun.
 • Tangki air FRP adalah sangat fleksibel dan modular kerana ia adalah pemasangan panel keratan. Ini bermakna tangki boleh dipasang dan dipasang berdasarkan keperluan anda.
 • Kurang penyelenggaraan.
 • Tangki adalah ringan dan oleh itu mudah untuk diangkut dan dipasang.

Kelemahan Tangki Air FRP

 • Tangki adalah lutsinar dan membenarkan separa cahaya matahari melaluinya. Kehadiran cahaya matahari boleh menyebabkan pertumbuhan alga. Walau bagaimanapun, kebanyakan tangki FRP hari ini dibina dengan pigmen yang ditambah pada kaca untuk mengelakkan cahaya matahari.
 • Bahan berasaskan kaca tegar kadangkala menjadi rapuh dan retak.

Tangki Keluli Tekan Tergalvani Dicelup Panas

Hot Dipped Galvanized Pressed Steel Water Tank
Tangki air HDG ialah sejenis tangki keluli tertekan (Q235 Pressed Steel) dengan salutan aloi zink pelindung tebal pada permukaannya. Salutan zink ditambah untuk mengelakkan karat dan kakisan pada permukaan dalaman tangki. Ini menjadikan tangki sangat tahan lama untuk bertahan sekurang-kurangnya 10 tahun.

Pelbagai saiz panel tersedia bergantung pada ketebalan salutan yang diperlukan. Harga tangki berbeza-beza bergantung pada saiz dan ketebalan salutan. Lapisan salutan yang lebih tebal akan diterjemahkan kepada harga yang lebih mahal.

Tangki air HDG selalunya disertakan dengan lapisan polietena gred makanan dalaman untuk memberikan perlindungan tambahan terhadap karat dan kakisan yang disebabkan oleh air yang disimpan di dalamnya. Lapisan dalam juga menghalang zink daripada larut lesap ke dalam air yang boleh menyebabkan air minuman anda mempunyai rasa logam.

Saiz Tangki Air Keluli Tekan HDG

Jenis tangki air keluli tergalvani ini dianggap sebagai jenis tugas berat dan biasanya dihasilkan dalam saiz yang lebih besar. Ia boleh dibina dengan kapasiti daripada 30,000 liter hingga berjuta-juta liter.

Panel keluli diikat bersama dengan bolt dan nat. Ketebalan panel bergantung pada ketinggian tangki untuk memastikan panel dapat menampung berat tangki. Saiz panel biasanya berkisar antara 1220 x 1220 mm, 1000 x 1000 mm, 1000 x 500 mm, 500 x 500 mm.

Tetulang dalaman dan luaran boleh ditambah untuk sokongan tambahan.

Sambungan antara panel kemudiannya dimeterai dengan getah atau pengedap PVC untuk memastikan tiada air yang bocor melaluinya.

Penyelenggaraan Tangki Air Keluli Tekan HDG

Oleh kerana unsur utama tangki ini ialah keluli, ia secara semula jadi bertindak balas dengan air dan oksigen untuk membentuk oksida besi (aka karat). Salutan aloi zink pada kerja keluli yang ditekan adalah pertahanan utama terhadap karat. Lapisan politena dalam berfungsi sebagai penghalang tambahan untuk mengelakkan kakisan dan mengelakkan kebocoran logam ke dalam air.

Ini menjadikannya kos efektif untuk kegunaan jangka panjang. Yang berkata, salutan kadangkala mungkin merosot dari semasa ke semasa. Untuk memastikan ini tidak berlaku, sistem perlindungan katodik (elektrod bercas positif yang membawa elektron daripada peranti untuk menghentikan pengoksidaan) boleh dipasang di dalam tangki untuk menambah sistem salutan.

Kelebihan Tangki Air HDG

 • Kekuatan keluli dan perlindungan salutan zink menjadikannya pilihan yang sesuai untuk digunakan sebagai tangki air bawah tanah.
 • Tahan kakisan kerana salutan zink.
 • Datang dengan lapisan poli tambahan yang menghalang kebocoran logam ke dalam air.
 • Boleh tahan 50-60 tahun.
 • Kurang penyelenggaraan.
 • Kos efektif dalam jangka masa panjang.
 • Pelbagai kemasan keluli tersedia untuk dipilih.

Kelemahan Tangki Air HDG

 • Salutan zink pada panel menjadikannya pilihan yang lebih mahal.
 • Salutan zink terdedah kepada serangan kimia. Oleh itu, tangki tidak sesuai jika kualiti air diramalkan bersifat berasid.
 • Lapisan poli dalam boleh rosak akibat kakisan dan memerlukan pemasangan tambahan katod yang mungkin menambah perbelanjaan serta penyelenggaraan.
 • Berat dan sukar untuk diangkut.
 • Pilihan warna tidak tersedia.

Tangki Air Polietilena (Plastik)

Polyethylene Plastic Water Tanks

Tangki polietilena adalah penyelesaian simpanan air yang ringan tetapi kukuh untuk menyimpan air minuman untuk tujuan kediaman dan juga industri.

Ini biasanya dibuat menggunakan polietilena linear berketumpatan tinggi yang tidak toksik. Selain itu, plastik yang digunakan untuk tangki ini adalah gred makanan dan dirawat UV. Ini menjadikan mereka kuat serta tahan terhadap serangan kimia, perubahan suhu, keadaan cuaca buruk, atau bahkan sinaran UV.

Walaupun tangki dibuat menggunakan polietilena, ia tidak lutsinar. Ini bermakna mereka tidak membenarkan laluan cahaya matahari dan dengan itu merupakan pilihan yang baik untuk meminimumkan pertumbuhan alga pada dinding tangki.

Bahannya mudah dicuci dan boleh dibersihkan menggunakan detergen tradisional.

Saiz Tangki Air Polietilena

Tangki plastik dibina menggunakan teknik pengacuan berputar. Tangki itu dibuat mengikut kapasiti yang berbeza-beza dan boleh menampung kapasiti sehingga 50k liter air. Saiz dan bentuk juga mungkin berbeza mengikut pengilang.

Fleksibiliti yang dikaitkan dengan plastik membolehkan pelbagai bentuk dan gaya.

Reka bentuk beralun adalah yang paling biasa digunakan. Tangki juga boleh didapati dalam pelbagai pilihan warna.

Penyelenggaraan Tangki Air Polietilena

Tangki air plastik kurang penyelenggaraan kerana tiada masalah kakisan atau karat yang terlibat. Walau bagaimanapun, keretakan mungkin muncul di dalam dinding yang mungkin memerlukan kerja pembaikan.

Kelebihan Tangki Air Polietilena

 • Ringan, mudah dikendalikan dan diangkut.
 • Kos rendah dan lebih menjimatkan daripada bahan alternatif.
 • Tangki plastik dibina menggunakan plastik gred makanan dan oleh itu selamat untuk menyimpan air yang boleh diminum.
 • Plastik itu dirawat dengan UV dan oleh itu boleh menahan kesan matahari.
 • Bahan ini tahan terhadap bahan kimia, suhu dan serangan kakisan.
 • Mudah dipasang.
 • Berkemungkinan untuk mencipta bentuk dan saiz tersuai bergantung pada keperluan.
 • Pelbagai pilihan warna tersedia.
 • Tangki ini tahan hentaman, dan anda benar-benar boleh menggulungnya ke tempatnya.
 • Boleh menampung kapasiti sehingga 50k liter.
 • Mudah disediakan.
 • Menawarkan 15-20 tahun seumur hidup.

Kelebihan Tangki Air Polietilena

 • Mereka tidak selalunya pilihan terbaik untuk pemasangan bawah tanah.
 • Warna mungkin pudar dari semasa ke semasa.
 • Walaupun tangki plastik ringan, pengangkutan dan pemasangannya tidak semestinya mudah. Mereka sering diangkut sebagai satu bahagian dan bukannya panel yang diasingkan.

Tangki Air Keluli Tahan Karat

Stainless Steel Water Tanks

Seperti yang jelas, tangki ini diperbuat daripada plat keluli tahan karat yang menawarkan kekuatan tinggi kepada struktur. Bahan keluli tahan karat mempunyai sifat fizikal dan kimia yang stabil, tidak menjejaskan kualiti air, dan memastikan air minuman bersih dan bersih.

Tangki air mempunyai kekuatan tinggi, ringan, penampilan bersih, penampilan cantik, dan keanggunan.

Tidak perlu disebutkan, tekstur yang ditawarkan oleh keluli adalah pepejal dan berkilat, mudah dibersihkan dan menarik perhatian.

Bahan ini benar-benar tahan kakisan, tahan suhu tinggi, dan oleh itu sesuai untuk digunakan di kilang, rumah, sekolah, hospital, restoran dan dobby, hotel besar, institusi, pangsapuri, bangunan penyelidikan dan pengajaran, dan pemprosesan makanan, perubatan dan kesihatan, dan industri elektronik.

Saiz Tangki Air Keluli Tahan Karat

Hampir tiada had untuk pilihan saiz apabila ia datang kepada tangki keluli. Memandangkan tangki keluli boleh dihasilkan menggunakan panel keluli atau keluli beralun, ia membolehkan pengeluar mencipta tangki antara 1000 liter hingga 2,000,000 liter.

Penyelenggaraan Tangki Air Keluli Tahan Karat

Kekuatan keluli menjadikan dinding tahan terhadap isu resapan, pertumbuhan lumut dan alga. Selain itu, tangki mudah dibersihkan yang menjadikannya pilihan penyelenggaraan yang sangat rendah untuk kegunaan anda.

Kelebihan Tangki Air Keluli Tahan Karat

 • Kekuatan tinggi menjadikannya tahan lama.
 • Rintangan kakisan yang sangat baik dan prestasi pengedap yang baik.
 • Tahan suhu dan UV.
 • Menawarkan tekstur berkilat yang menarik secara visual yang mudah dibersihkan dan diselenggara.
 • Rintangan hentaman tinggi dan prestasi seismik yang kuat.
 • Boleh tahan lebih 15 tahun.
 • Tidak toksik.
 • Mesra alam.
 • Sesuai untuk pemasangan bawah tanah.
 • Mudah diangkut kerana ia dihasilkan sebagai kepingan berasingan.

Kelemahan Tangki Air Keluli Tahan Karat

 • Tangki air keluli mungkin lebih mahal daripada pilihan alternatif seperti plastik. Walau bagaimanapun, ketahanan jangka panjang mereka menjadikannya cekap kos dalam jangka panjang.
 • Tiada pilihan warna tersedia.
 • berat.

Tangki Air Konkrit

Concrete Water Tanks

Tangki konkrit adalah pilihan yang sangat popular untuk pemasangan di atas tanah dan di bawah tanah. Pada asasnya terdapat dua jenis tangki konkrit:

 • Tangki konkrit pra-dibuat
 • Tangki konkrit yang dibina di tapak

Kebanyakan tangki diperkuat dengan keluli untuk menambah kekuatan tambahan pada struktur.

Saiz Tangki Air Konkrit

Memandangkan tangki hampir selalu dibuat mengikut tempahan, tiada had kepada saiz, bentuk dan kapasiti tangki ini. Walaupun ia sering dibina untuk menampung kuantiti air yang besar (seperti penuaian air hujan), ia juga sesuai untuk kapasiti kecil.

Penyelenggaraan Tangki Air Konkrit

Walaupun tangki konkrit mungkin tidak memerlukan banyak penyelenggaraan dari segi pembersihan, mereka mempunyai isu penyelenggaraan lain yang perlu dipertimbangkan. Kapur dalam konkrit mungkin bocor dari semasa ke semasa, dengan itu meningkatkan pH air.

Oleh itu, perlu menggunakan penapis air tambahan, khususnya jika air itu dimaksudkan untuk kegunaan manusia (minum, mandi, mencuci).

Selanjutnya, konkrit boleh retak dari semasa ke semasa disebabkan oleh keadaan persekitaran. Ini bermakna pembaikan dan pemeriksaan berterusan diperlukan.

Kelebihan Tangki Air Konkrit

 • Kekuatan konkrit yang tinggi menjadikannya sangat tahan lama.
 • Tangki ini sangat sesuai untuk pemasangan komersial bawah tanah serta tujuan kediaman.

Kelemahan Tangki Air Konkrit

 • Kapur yang terdapat dalam konkrit mungkin bocor ke dalam air menjadikannya tidak sesuai untuk dimakan manusia. Lebihan kapur (rasa pahit) boleh meningkatkan pH.
 • Tetulang keluli mungkin terhakis dan menyebabkan berkarat atau retak.
 • Mahal untuk dipasang.
 • Pilihan penyingkiran jika diperlukan mungkin sama mahalnya dengan pemasangan.
 • Tangki konkrit lama mungkin ‘berpeluh’ (sisa garam serbuk putih).

Kata Akhir

Terdapat pelbagai jenis tangki simpanan air di Malaysia dan setaip jenis menawarkan pelbagai kelebihan dan kelemahannya. Luangkan masa untuk menyelidik pilihan anda dari segi kos dan utiliti seperti yang dijelaskan dalam artikel ini.

Jika anda masih tidak pasti jenis tangki air yang sesuai, sila hubungi Pintas Raya. Kami adalah pembekal tangki air di Malaysia dan akan memberikan nasihat yang profesional.

kejuruteraan pintas rayataxi farekejuruteraan pintas raya